Onweersbuien!

Een depressie trekt traag van Frankrijk naar de Noordzee in de komende 72 uur. De ermee gepaard gaande storingen schuiven over ons land met soms stevige buien, vergezeld van onweer. Daarbij kan er op korte tijd flink wat neerslag vallen. De volgende dagen blijft het erg wisselvallig met geregeld buien en nog steeds kans op onweer. Het wordt daarbij ook een graadje koeler.

Vrijdag (23/07) is het aangenaam en warm zomerweer met maxima rond 25 graden. Het is de laatste dag op rij met droog weer. De wind waait zwak tot matig uit een oostelijke sector. 


Zaterdag (24/07) domineren wolken en vanuit het zuiden komen er buien opzetten. Een eerste buiencomplex bereikt de regio in de loop van de latere ochtend. Een volgend wordt in de namiddag verwacht. De buien kunnen lokaal stevig uitpakken en vergezeld worden van onweer en mogelijk hagel. Maxima rond 23 graden.


Zondag (25/07) domineren wolken en er vallen verspreid buien. Vooral na de middag zijn er talrijke buien of zelfs perioden met regen en is er ook kans op onweer. In de avond nemen de buien stilaan af. Maxima rond 23 graden en een matige zuidenwind. 


Maandag (26/07) wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Opnieuw vallen er verspreid buien. Een lokale donderslag is mogelijk. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind liggen de maxima rond 22 graden. 


Dinsdag (27/07) is de atmosfeer erg onstabiel en opnieuw zijn er een aantal buien. Een lokale donderklap behoort tot de mogelijkheden. De maxima veranderen nauwelijks.

Ook de volgende dagen verlopen wisselvallig met een afwisseling van wolken en zon. Er komen wel wat minder buien voor en de zon is net wat vaker aanwezig in het weerbeeld. De maxima zijn normaal voor het seizoen bij 22 graden. 

Rustig zomerweer


Onder invloed van een hogedrukgebied, uitgestrekt van Schotland tot over onze streken, overheerst een stabiele atmosfeer.  Er is weinig wind en het is vooral droog. Een storing in de golf van Biskaje trekt de volgende dagen naar het noorden en bereikt onze regio in het weekend. De neerslagkansen nemen toe en het wordt bovendien onweerachtig. Er is weinig verandering in de temperaturen.

Woensdag (21/07) is het flink zonnig en het wordt zomers warm bij maxima rond 25 of 26 graden. De zon blijft de hele dag domineren, al zijn er tijdelijk wel enkele stapelwolken mogelijk. Deze verdwijnen echter in de avond. Er is nauwelijks wind.


Donderdag (22/07) houdt het zomerweer aan. De zon overheerst, al zijn er ook een aantal stapelwolken. Deze stapelwolken kunnen na de middag wat talrijker voorkomen. Het blijft droog en de maxima liggen rond 24 graden. 


Vrijdag (23/07) kan de zon opnieuw overheersen en komen er slechts enkele stapelwolken voor. Ook nu blijft het droog en de maxima liggen rond 24 graden. In de avond komen er meer wolken opzetten.


Zaterdag (24/07) schuift een storing van over Frankrijk naar onze streken. Het wordt zwaarbewolkt en er vallen buien. Lokaal zijn er stevige buien mogelijk, vergezeld van onweer. Het wordt drukkend warm bij 26 graden.


Zondag (25/07) is het wat koeler bij 24 graden. De wolken overheersen vaak en er vallen geregeld buien. Lokaal is er kans op onweer. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden.


De volgende dagen komen de temperaturen iets hoger uit, is er meer zon en is het vaak droog. Geheel droog wordt het echter niet, want vrijwel iedere dag is er toch wel kans op een zeer plaatselijke bui. 

Het blijft wisselvallig!


Depressies, storingen en buienlijnen bevinden zich dicht in onze buurt. Het blijft dan ook nog een aantal dagen erg wisselvallig, waarbij ook de temperaturen wat tegenvallen. Tussendoor zijn er wel af en toe zonnige momenten. Op de lange termijn lijkt het hogedrukgebied der Azoren een uitloper uit te rollen naar onze streken. We zijn dan echter al in de helft van de maand.

Vrijdag (09/07) wisselen wolken en zon elkaar af. In de loop van de namiddag wordt de kans op een plaatselijke bui groter, maar op veel plaatsen kan het ook droog blijven. Het kwik bereikt 22 of 23 graden en de wind waait zwak tot matig uit het westen.


Zaterdag (10/07) is er reeds in de ochtend veel bewolking en komen er stilaan een aantal buien opzetten. Vooral na de middag zijn er stevige buien mogelijk, vergezeld van onweer. Het kwik komt niet hoger dan een graad of 20. 


Zondag (11/07) is het vaak droog met ook wat zon. Er kan echter hier en daar ook een bui vallen.  De maxima liggen rond 22 graden. 

Maandag (12/07) staan er een aantal fikse buien op het programma. Er is daarbij ook kans op onweer. Het kwik bereikt 22 graden.


Dinsdag (13/07) krijgen we opnieuw een aantal buien te verwerken. De onweersdreiging is wel wat minder. Het wordt kouder bij 20 graden.


Pas op het einde van de week lijkt het wat droger en zonniger te worden bij maxima rond 22 of 23 graden. Een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren, zou dan over onze streken komen te liggen. Het is echter nog niet heel zeker of het hogedrukgebied tot bij ons kan geraken.

Normale maxima!


Een depressie nabij Schotland zorgt voor een zuidwestelijke tot zuidelijke luchtstroming over onze streken. Daarbij is de luchtmassa onstabiel en kunnen lokale buien ontstaan. Bovendien trekt op tijd en stond een storing voorbij en komt er meer neerslag opzetten. Voorlopig komt er nog geen einde aan dit wisselvallige weer. Het positieve nieuws komt er van de temperaturen, die zijn normaal voor de tijd van het jaar.


Woensdag (07/07) is er flink wat zon in de ochtend en het is droog. Naarmate de dag vordert komen er stapelwolken opzetten, bij momenten zelfs talrijk, maar op een enkele lokale bui na, blijft het meestal droog. Het kwik bereikt een graad of 22 en de wind waait matig uit het zuidwesten.


Donderdag (08/07) is het droog in de ochtend met opklaringen. Vanuit het zuidwesten schuiven er echter buien over onze regio, die vooral na de middag soms stevig kunnen uitpakken. Een donderslag is daarbij niet uitgesloten. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind, liggen de maxima rond 23 graden.


Vrijdag (09/07) is de atmosfeer wat stabieler en is er vooral veel zon in de ochtend. Na de middag komen er stapelwolken opzetten, maar op een enkele lokale bui na, is het wel overwegend droog. Het wordt vrij aangenaam bij 23 graden en niet al te veel wind. 


Zaterdag (10/07) komt een storing in de loop van de latere ochtend opzetten vanuit het westen. De wolken nemen toe en er volgen perioden met regen of er vallen buien. Daarbij is er kans op lokaal onweer, soms hevig. Er kan op korte tijd veel neerslag vallen. De maxima liggen rond 23 graden. 


Zondag (11/07) wisselen wolken en zon elkaar af. Bij momenten is het zwaar bewolkt en kan er een enkele bui vallen. Meestal is het echter droog en bij maxima rond 23 graden, is het niet al te koud. 
De volgende dagen blijft het wisselvallig bij maxima rond 22 of 23 graden. Daarbij staat er meestal een matige wind uit het zuidwesten tot het noordwesten. Standvastig zomerweer komt er voorlopig nog niet aan.

Onweersbuien!


Een omvangrijke depressie ten westen van het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk voor een erg wisselvallig en onstuimig weekend, althans wat het weer betreft. Na het weekend houdt het wisselvallige weer aan, al lijkt het op het einde van de week een stuk rustiger en droger te worden.


Zaterdag (03/07) is het drukkend warm. Het kwik kan oplopen tot 25 of 26 graden en de luchtvochtigheid is erg hoog. Er is wat zon, maar er zijn ook talrijke stapelwolken. Na de middag en in de avond komen er buien opzetten, soms stevig met onweer.


Zondag (04/07) doen de temperaturen een stapje terug en stagneren op 20 graden. Reeds in de ochtend kunnen er buien vallen en ook de rest van de dag wisselen droge perioden af met buien. Een donderslag blijft mogelijk.


Maandag (05/07) domineren wolken vaak het weerbeeld. Een regenbui is mogelijk, maar vaak is het ook droog. Bij een matige zuidwestenwind liggen de maxima rond 21 graden. 


Dinsdag (06/07) vallen er enkele buien in de ochtend. Nadien lijkt het meestal droog te blijven met ook geregeld wat zon. Het gaat echter hard waaien met windstoten tussen 60 en 80 km/u. Het kwik bereikt 22 graden.


De volgende dagen valt er af en toe een regenbui, maar vaak is het droog. Aanvankelijk liggen de maxima rond 22 graden, maar in het weekend wordt het enkele graden warmer.

Enkele sombere en koude dagen!


Net nu de zomervakantie voor de deur staat, zit het weer in het slop. Verbonden aan een depressie over Denemarken, trekt een storing op woensdag over onze streken en wordt het een sombere dag. Daarbij blijft het kwik ver onder de normale waarden. De volgende dagen wordt het weerbeeld gedomineerd door depressies en zijn de neerslagkansen vrij hoog. De temperaturen komen wel wat hoger uit en bereiken de normale waarden, maar de wind is voelbaar aanwezig.

Dinsdag (29/06) bereikt het kwik nog vrij hoge waarden bij gemiddeld 23 graden. De zon komt geregeld tevoorschijn, maar er ontstaan ook buien. Deze buien kunnen in de namiddag vergezeld worden van onweer, lokaal stevig met veel neerslag.


Woensdag (30/06) sluiten we de maand juni af met herfstweer. Het wordt een sombere dag met veel wolken en een afwisseling van perioden van regen en drogere perioden. Het kwik presteert ver ondermaats met slechts 17 graden. Daarbij staat er een matige en koude noordwestenwind.


Donderdag (01/07) overheersen de wolken nog steeds het weerbeeld en is de zon de grote afwezige. De wolken zijn zelfs voldoende dik om hier en daar een spatje regen te lossen. Meestal is het wel droog. Het is koud bij een matige westenwind en maxima rond 18 graden. 


Vrijdag (02/07) kan de zon doorbreken, maar er zijn ook talrijke stapelwolken. Reeds in de loop van de ochtend kunnen er lokaal enkele buien ontstaan. Na de middag wisselen opklaringen af met plaatselijke buien. Het wordt wat warmer bij 21 graden.

De temperaturen komen in het weekend nog wat hoger uit bij 23 graden, maar de kans op enkele buien blijft bestaan. Ook na het weekend is het nog licht wisselvallig met kans op een bui. In de tweede helft van de week lijkt het kwik zomerse temperaturen te bereiken.

Onstabiel!


Een storing schuift over onze streken en blijft nagenoeg het hele weekend aanwezig. Er zijn veel wolken en de storing wordt door de dagelijkse gang van de temperaturen gereactiveerd. Daarbij ontstaan er buien en is er kans op onweer. De volgende dagen wordt het weer bepaald door een depressie in de Golf van Biskaje en kunnen er soms pittige buien ontstaan. Er wordt daarbij wel behoorlijk warme lucht aangevoerd, met zomerse maxima.

Vrijdag (25/06) domineren wolken vaak het weerbeeld, maar op een lokale bui na, blijft het meestal droog. De zuidwestenwind spant aan tot matig en de maxima liggen rond gemiddeld 20 graden.


Zaterdag (26/06) bevindt zich de zwakke storing over onze regio. Wolken domineren en hier en daar kan een drupje regen vallen, al is het vaak ook droog. Met het oplopen van de temperaturen, neemt de onstabiliteit toe en komen er buien opzetten. Deze buien kunnen lokaal vergezeld worden van onweer. Bij een zwak zuidelijk briesje, liggen de maxima rond 22 of 23 graden.


Zondag (27/06) is het droog in de ochtend en zon en wolken wisselen elkaar af. Vanuit het zuiden komen er enkele buien opzetten, die lokaal gepaard gaan met onweer. Het wordt drukkend warm bij 28 graden. 


Maandag (28/06), na een droge ochtend, komen er in een onstabiele atmosfeer opnieuw een aantal buien tot ontwikkeling. Ook nu is een donderslag mogelijk. Het is zomers warm bij 27 graden. Zwakke zuidelijke wind. 


Dinsdag (29/06) is er ruimte voor wat zon, maar er zijn ook talrijke stapelwolken en lokaal vallen er buien. De meeste buien zijn voorzien voor de namiddag en opnieuw is er kans op onweer. Maxima rond 24 graden.

De volgende dagen blijft de kans op buien bestaan, de ene dag zijn er al wat meer buien dan de andere. Ook is er nog steeds een onweersdreiging. Woensdag en donderdag is het tijdelijk wat koeler, maar nadien gaan de temperaturen opnieuw in stijgende lijn.

Wat warmer!


Tussen een uitloper van hogedruk over de Noordzee en een depressie over het oosten van Frankrijk, overheerst een noordelijke luchtstroming. De depressie zorgt voor wolkenvelden en mogelijk een bui. Dankzij de stijgende luchtdruk is de buienactiviteit echter sterk beperkt. De volgende dagen kan er soms een bui vallen, maar vaak is het droog. Het wordt stilaan ook warmer.

Woensdag (23/06) domineren wolken en van tijd tot tijd kan er een drupje regen vallen. Er zijn tussendoor echter ook wel droge perioden. Het is best fris bij een zwakke tot matige noordelijke wind en maxima rond 18 of 19 graden.


Donderdag (24/06) is er opnieuw veel bewolking aanwezig, maar het blijft meestal droog. Later in de namiddag is er ook wat zon. De maxima liggen rond 20 graden en de wind waait meestal zwak uit het noorden.


Vrijdag (25/06) meldt zich een storing vanuit het westen in de namiddag. De bewolking neemt toe en later in de namiddag vallen er enkele buien. De maxima liggen rond 22 graden en de wind waait meestal zwak uit een westelijke sector.


Zaterdag (26/06) bereikt een volgende storing onze streken. Wolken domineren en zo nu en dan kan er een bui of een drup regen vallen. Er zijn evenwel ook lange droge perioden. Bij maxima rond 24 graden, wordt het zachter. 


Zondag (27/06) zijn er vaak wolken, maar is er soms ook wat zon. Op een bui na, lijkt het droog te blijven. Het kwik bereikt gemiddeld 23 graden.


Na het weekend lijkt het weerbeeld opnieuw zomers te worden met geregeld zonneschijn en maxima rond of net boven 25 graden. De kans op een enkele bui, blijft echter bestaan.

Koudere lange termijn, vanavond zwaar onweer!

Foto door Andre Furtado op Pexels.com


Verbonden aan een thermische depressie trekt in de avond en nacht een buiencomplex over onze streken. Hierbij zijn er zeer zware onweersbuien mogelijk. Na de doortocht van dit actief systeem stroomt stilaan koudere lucht over onze regio. De temperaturen gaan na het weekend fors omlaag bij een erg wisselvallig weertype.


Zaterdag (19/06) wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Het is overwegend droog en het wordt warm bij maxima rond 28 graden. Opgelet in de avond komen er vanuit het zuiden zware buien opzetten, lokaal vergezeld van veel neerslag, rukwinden, hagel en onweer.


Zondag (20/06) is het overwegend droog in de ochtend, maar lokaal kan het mistig zijn. Naarmate de dag vordert, kan er hier en daar een bui ontstaan. Bij een matige zuidwestenwind komen de maxima uit op gemiddeld 26 graden.


Maandag (21/06) is het bewolkt met perioden van regen of buien. Na de middag zijn er wat meer drogere perioden, maar vallen er nog lokale buien. Een donderslag is mogelijk. Het wordt kouder bij 23 graden. 


Dinsdag (22/06) presteert het kwik ondermaats bij slechts 19 graden. Daarbij staat er een koude en matige noordelijke wind. Er vallen geregeld buien of er zijn perioden met regen en er is ook kans op onweer.

De volgende dagen stijgt de luchtdruk opnieuw en wordt het droger en stilaan zonniger en ook wat warmer. Na een bewolkte en koude woensdag en donderdag met slechts 18 of 19 graden, komen de temperaturen vanaf vrijdag terug boven 20 graden uit.

Onweerachtig!


De invloed van een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren neemt af. Hierdoor wordt de atmosfeer onstabiel en wordt de kans op een lokale onweersbui groter. Donderdag en vrijdag trekt een storing over de regio met een grotere onweersdreiging. De dagen nadien wordt het wat minder warm en kan er af en toe een bui vallen.


Woensdag (16/06) wordt het tropisch warm. Het kwik kan oplopen tot 32 of 33 graden. De dag begint uitermate zonnig, maar na de middag ontstaan er hier en daar stapelwolken. Een lokaal warmteonweer is dan niet uitgesloten.


Donderdag (17/06) wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af. Vooral na de middag zijn er meer wolken en de kans op een onweerachtige bui neemt toe. Het kwik haalt nog tropische waarden bij 33 of 34 graden.


Vrijdag (18/06) is een tropische maximum van 30 graden mogelijk, als de buien niet te vroeg op de dag ontstaan. We mogen, als deze waarde bereikt wordt, dan ook spreken van een hittegolf. De hele dag door is er echter kans op onweer, afgewisseld met zonnige perioden.


Zaterdag (19/06) komen de temperaturen een stukje lager uit bij maxima rond 26 graden. Wolken en zon wisselen elkaar af. Een lokale bui is niet uitgesloten, maar meestal is het droog.


Zondag (20/06) is nog een beetje twijfelachtig wat de temperaturen betreft. Er vallen enkele buien, maar er zijn ook zonnige perioden. Indien de buien er al vroeg op de dag zijn, wordt het een graad of 25. Als de buien later zijn, kan het net iets warmer worden.


Na het weekend breekt in ieder geval een koelere periode aan bij maxima rond 23 graden. Er is ruimte voor de zon, maar af en toe valt er ook een bui en de wind waait meestal matig uit het zuidwesten.