Wisselvallig, maar af en toe ook zon!


Een omvangrijke en krachtige depressie nabij Schotland, stuurt in een strakke zuidwestelijke luchtstroming zachte, maar gestoorde lucht naar onze streken. Vooral op zondag zorgt een actieve storing voor een hele tijd neerslag. Na het weekend blijft het wisselvallig met geregeld wat regen of buien, maar er komen ook enkele drogere dagen voor. Het wordt wel iets kouder.


Vrijdag (23/10) is het nevelig en zwaar bewolkt in de ochtend. Er kan daarbij af en toe een drupje regen vallen. Nadien zijn er enkele opklaringen mogelijk, maar hier en daar valt er ook een regenbui. Bij maxima rond 18 graden, is het vrij zacht. De wind waait matig uit het zuidwesten.


Zaterdag (24/10) overheersen wolken het weerbeeld. De bewolking is zelfs voldoende dik om af en toe een drupje regen of motregen te lossen. Er zijn echter ook langere droge perioden. De zuidwestenwind waait meest matig en de maxima liggen rond 16 graden.


Zondag (25/10) schuift een actieve storing over onze streken. Reeds in de ochtend valt er regen en pas na de middag wordt het droger. Er kunnen dan echter nog enkele buien vallen. Tegen de avond wordt het evenwel geheel droog. Er staat een matige wind en de maxima liggen rond 15 graden.


Maandag (26/10) wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Op een enkele regenbui na, is het meestal droog en tegen de avond is er meer ruimte voor de zon. Het wordt kouder bij maxima rond 13 graden. Er staat een matige zuidwestenwind.


Dinsdag (27/10) wisselen wolken en zon elkaar af. Bij momenten zijn de wolken in de meerderheid, maar het blijft droog. Na de middag nemen de wolkenvelden gestaag toe en in de avond gaat het regenen. Bij een matige zuidwestenwind bereikt het kwik een graad of 13.


De volgende dagen blijft het wisselvallig bij maxima meestal tussen 13 en 15 graden. Vooral in het weekend wordt het meer neerslag verwacht. Na het weekend lijkt een drogere periode aan te breken, maar het wordt nog wat kouder.

Goed wandelweer in het weekend!

Koud, maar meestal droog!


Dankzij de uitloper van een hogedrukgebied met kern nabij Schotland, worden de neerslagkansen sterk beperkt. Met een noordelijke hoogtestroming wordt wel vochtige lucht aangevoerd, waarbij de wolken vaak in de meerderheid zijn. Ideaal weer om te wandelen, weliswaar met een trui aan.
Na het weekend wordt de luchtstroming zuidelijk en later zuidwestelijk en kunnen storingen en depressies onze regio opnieuw bereiken. Het wordt dan wel een stuk zachter.


Vrijdag (16/10) zijn er talrijke wolken in de ochtend, maar het is droog. Stilaan kan de zon af en toe doorbreken, al blijven de wolken steeds in de meerderheid. De wind waait zwak uit het noordoosten en het is koud bij maxima rond slechts 11 graden.


Zaterdag (17/10) is er flink wat zon in de ochtend, maar nadien komen er wolkenvelden opzetten. De rest van de dag wisselen wolken en zon elkaar af en het blijft droog. Na een koude ochtend met minima rond 3 graden, stagneer het kwik op 12 graden en er is nauwelijks wind.


Zondag (18/10) zijn de wolken opnieuw in de meerderheid. Op een enkel drupje regen na, blijft het wel meestal droog. De wind waait zwak en kiest voor het zuidwesten. Het is echter nog steeds koud bij maxima rond 13 graden.


Maandag (19/10) waait er een zwak briesje uit het zuiden. Wolken en zon wisselen elkaar af en het kwik stagneert opnieuw op een graad of 13.


Dinsdag (20/10) komt er een matige zuidenwind opzetten. De ochtend verloopt droog, maar de wolken nemen gestaag toe. Later volgt er regen vanuit het westen. Het wordt gevoelig zachter bij 16 graden.

De volgende dagen zijn de maxima relatief hoog bij gemiddeld 15 graden. Het wordt erg wisselvallig met geregeld regen of buien. Af en toe zijn er wel droge momenten met wat zonneschijn.

Koude periode!


Een depressiekern over de Scandinavische landen stuurt in een koude noordwestelijke luchtstroming onstabiele en gestoorde lucht naar onze streken. Het kwik presteert ondermaats en de neerslagkansen zijn hoog. Ook na het weekend staan er nog regen en buien op het programma, maar in de tweede helft van volgende week zijn er ook af en toe droge dagen en stilaan wordt het iets zachter.


Vrijdag (09/10) is het zwaar bewolkt tot betrokken in de voormiddag, maar overwegend droog. Nadien komen er wat meer opklaringen opzetten. Op een enkele lokale regenbui na, blijft het meestal droog. Het kwik bereikt een aangename 16 graden en er is niet al te veel wind.


Zaterdag (10/10) kan de zon even flink tevoorschijn komen in de ochtend. Later nemen de wolken alweer toe vanuit het noordwesten en schuiven enkele buien vanaf de Noordzee over onze regio. Bij een meestal matige zuidwestenwind liggen de maxima rond slechts 13 graden.

Zondag (11/10) na het opruimen van ochtendgrijs, komen er buien opzetten. Een donderslag behoort tot de mogelijkheden. Het wordt slechts 12 graden. Tegen de avond wordt het droger.

Maandag (12/11)  is het licht onstabiel en kan er af en toe een bui vallen, maar is het vaak droog. Na de middag neemt de bewolking echter toe en later gaat het regenen vanuit het westen. Het blijft koud bij slechts 12 graden.

Dinsdag (13/11) trekt een depressie over onze streken met perioden van regen en buien. Tijdelijk wordt het droger in het centrum van de depressiekern. Er is weinig wind en de maxima zijn bedroevend laag bij 11 graden.


Het wordt de volgende dagen droger, maar eerst is het nog koud. In het weekend komen de temperaturen hoger te liggen bij maxima rond gemiddeld 14 of 15 graden. Geheel droog zal het echter niet blijven, af en toe kan er een bui of wat regen vallen, maar de grote neerslaghoeveelheden blijven achterwege.

Er komt nog hemelwater aan!


Tussen depressies over het noordelijk deel van Europa en een opbouwend hogedrukgebied over het zuiden, wordt in een strakke westelijke luchtstroming, vochtige en onstabiele lucht naar onze regio gestuurd. Wolken domineren vaak en geregeld vallen er buien. Ook de volgende dagen blijft het niet droog. Storingen en depressies blijven domineren, al wordt de neerslag minder uitgesproken.


Dinsdag (06/10) zorgt een storing voor veel wolken en van tijd tot tijd lichte regen. Na de middag gaat de regen over in buien en zijn er ook enkele opklaringen mogelijk. Er staat een matige wind en de maxima liggen rond 15 graden.


Woensdag (07/10) wordt er vochtige lucht vanuit het westen aangevoerd. Daarbij wisselen wolken en opklaringen in vlug tempo met elkaar af. Er vallen een aantal buien, maar na de middag nemen de buien in aantal af. De maxima liggen rond 14 graden en er staat opnieuw een matige wind.


Donderdag (08/10) is het winderig in de ochtend met rukwinden tot 70 en aan de kust tijdelijk tot 80 km/u. Tegen de middag neemt de wind sterk in kracht af. Er valt enige tijd regen en pas later in de namiddag wordt het droger vanuit het westen. Maxima rond 16 graden.

Vrijdag (09/10) is het zwaar bewolkt en af en toe valt er een drupje regen. Na de middag volgt er meer regen vanuit het westen. Het wordt nog wat zachter bij 17 graden.


Ook het weekend verloopt wisselvallig met regen en buien. Het wordt bovendien nog wat kouder bij maxima rond 12 graden. Op zondag is er zelfs een donderslag mogelijk. Na het weekend wordt het echter wat minder nat en is er ruimte voor wat meer zon.

Het blijft wisselvallig!


Een omvangrijke depressie nestelt zich over het westen van Europa en wordt weerbepalend voor onze streken. Regen en buien staan daarbij op het programma en de zon is vaak afwezig. Soms kan het echter tussen 2 storingen in overwegend droog zijn. De maxima zijn in het weekend normaal of net iets te laag voor de tijd van het jaar.


Vrijdag (02/10) komt een regenzone vanuit het zuidwesten opzetten. De ochtend verloopt droog met ook wat zon, maar de wolken nemen al vlug toe. Op het einde van de ochtend komt er regen opzetten en die houdt vervolgens aan tot de avond. Tussendoor zijn er wel drogere perioden. De maxima liggen rond een zachte 17 graden en er staat een matige oostenwind.


Zaterdag (03/10) kan het met wat geluk tot de avond overwegend droog blijven, al is een verdwaalde regendruppel zeker niet uitgesloten. Wolkenvelden domineren het hemelruim en de zon kan slechts hier en daar even doorbreken. Er staat een meestal matige wind en de maxima liggen rond 15 graden.


Zondag (04/10) spant de wind aan en zijn er windstoten mogelijk tot 60 of 70 km/u. De eerste helft van de dag verloopt regenachtig. Na de middag wordt het droger met af en toe een opklaring. De maxima liggen rond 14 graden.

Maandag (05/10) staat er een matige zuidelijke wind. Bewolkte perioden wisselen af met wat zon. Vooral na de middag vallen er een aantal buien.


Dinsdag (06/10) wordt het een fractie koeler bij circa 13 graden. Voor de middag is het wisselend bewolkt met af en toe een bui. Na de middag volgen er perioden met regen. De wind waait matig uit het zuiden tot het zuidwesten.

Ook op de langere termijn blijft het eerder wisselvallig, al nemen de neerslagkansen wel af en mogen we ook enkele drogere dagen verwachten met wat meer zonneschijn. De maxima zijn eerder normaal voor de tijd van het jaar en liggen rond 15 graden.

Herfstweekend!


Een venijnige depressie bevindt zich over de Noordzee en zorgt voor een stevige wind in onze streken. Daarbij worden storingen en buien in vlug tempo aangevoerd. Bovenop het natte weer zijn de temperaturen ondermaats voor de tijd van het jaar.


Vrijdag (25/09) zijn de wolken in de meerderheid en reeds voor de middag kan er af en toe een bui vallen. Na de middag komen er meer en intense buien opzetten, die ook kunnen vergezeld worden van onweer. Het kwik komt niet hoger dan 14 graden en er staat een strakke zuidwestenwind met windstoten tot 70 km/u. Misschien ook even opmerken dat er aan de kust tijdelijk een stormachtige wind komt te staan en er windstoten mogelijk zijn tot 110 km/u.

Zaterdag (26/09) zorgen storingen voor zwaar bewolkt weer met perioden van regen of buien. Tussendoor zijn er wel drogere momenten, maar er wordt behoorlijk wat neerslag verwacht. Lokaal kan er tot 19 mm hemelwater vallen. Bij een meest matige westenwind liggen de maxima rond 13 graden. Er zijn windstoten mogelijk tot 80 km/u.


Zondag (27/09) valt er vooral voor de middag regen. Na de middag wordt het stilaan droger en tegen de avond zijn er ook enkele opklaringen. Het wordt wat zachter bij 16 graden, al staat er wel een koele noordoostenwind.
Maandag (28/09) bereiken regengebieden onze streken opnieuw. Wolken overheersen en geregeld valt er regen. Bij een matige westenwind, liggen de maxima rond 16 graden.


Dinsdag (29/09) is er uiteindelijk toch een droger intermezzo. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en het blijft meestal droog. Het kwik bereikt een graad of 17 en de wind waait meestal zwak uit het westen.


Na een meestal droge woensdag wordt de volgende dagen opnieuw regen verwacht. Soms kan er veel regen vallen, maar af en toe is er ook wat zon. Het kwik komt meestal rond 16 graden uit en de wind wakkert weer aan.

De herfst is daar!


Hoge drukgebieden maken plaats voor depressies en storingen, waarbij het prachtige nazomerweer op zijn einde loopt. Daarbij komt er de volgende dagen een strakke wind te staan en vallen er geregeld regen of buien. Ook gaan de temperaturen een flink stuk omlaag. Kortom de herfst is in aantocht.


Dinsdag (22/09) is het de laatste nazomerse dag op rij. Het kwik bereikt nog net 25 graden en is stralend zonnig weer. Daarbij staat er nauwelijks wind.


Woensdag (23/09) is het vrij zonnig in de ochtend, maar de wolken nemen al vlug toe. Na de middag komen er enkele regenbuien tot ontwikkeling. De zuidwestenwind wakkert aan tot matig en de maxima zijn nog relatief hoog bij 24 graden.


Donderdag (24/09) wisselen wolken en zon elkaar af. Vooral na de middag vallen er buien en het wordt kouder bij 18 graden. De zuidwestenwind wakkert nog wat aan met kans op rukwinden tot 60 km/u.


Vrijdag (25/09) wordt het gevoelig kouder bij maxima slechts rond 14 graden. Daarbij staat er een strakke zuidwestenwind en er komen een aantal buien opzetten. Daarbij is er ook kans op een donderslag.

Zaterdag (26/09) wordt het onvervalst herfstweer. Er staat een harde westelijke wind met windstoten tot 60 km/u. Daarbij vallen er geregeld buien en het is koud bij slechts 13 graden.


Zondag (27/09) zet de herfst zich door met veel wolken, geregeld buien en maxima slechts rond 13 of 14 graden. Ook de wind laat zich goed voelen.


Na het weekend houdt het wisselvallige herfstweer aan en zijn er geregeld buien of perioden met regen. De zon komt slechts mondjesmaat tevoorschijn en er staat een meestal matige zuidwestenwind. Het wordt wel iets zachte bij maxima rond 16 graden. 

Laatste zomers weekend van het jaar ?


Ondertussen zijn we al voorbij de helft van september en nog steeds staat er zomers weer op het programma. Vrij uitzonderlijk, mag toch niet uniek. In 1961 werd het op 19 september nog 30.3°C in Ukkel. De hoge temperaturen danken we aan de aanvoer van warme lucht en veel zon. De volgende dagen nadert een depressie vanuit het zuiden en wordt de kans op neerslag steeds groter. In de tweede helft van de week wordt het ook gevoelig kouder.

Vrijdag (18/09) wordt een stralend zonnige dag met nauwelijks wolken. Het kwik klimt tot een zomerse 24 graden. De matige oostelijke wind, voelt bij momenten wel fris aan.


Zaterdag (19/09) is het zonnig in de ochtend, maar later nemen wolkenvelden toe vanuit het zuiden. Het blijft echter overwegend droog en het wordt warm bij 26 graden.


Zondag (20/09) wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af. Op een enkele lokale regenbui na, blijft het overal droog. Met maxima rond 25 graden, is het nog steeds zomers weer.

Maandag (21/09) kan de zon vrijwel de hele dag domineren, nauwelijks gehinderd door wolken. Er is vrijwel geen wind en de maxima liggen rond 25 of 26 graden.


Dinsdag (22/09) wordt mogelijk de laatste zomerse dag bij maxima rond 26 graden. De zon maakt in de loop van de dag plaats voor toenemende wolkenvelden. Op het einde van de dag is er kans op een bui, mogelijk vergezeld van onweer.

De volgende dagen is het erg wisselvallig met geregeld regen en buien, afgewisseld door drogere perioden. Daarbij wakkert de wind aan en het wordt gevoelig kouder. Op het einde van de week bereikt het kwik nog slechts 15 of 16 graden.

Kans op hittegolf!

Tropisch warm: regionale hittegolf in Twente - RTV Oost


Hogedrukgebieden weten de volgende dagen onze streken te vinden en de weerkaarten beloven een stevig nazomertje, sterker nog, de kans op een hittegolf is zelfs aanwezig. Dat het in september nog mooi weer kan worden, is algemeen geweten. Een hittegolf is echter eerder zeldzaam. Na het weekend krijgen we echter minstens 5 dagen met meer dan 25 graden, waarvan er 3 mogelijk tropisch warm kunnen worden.


Vrijdag (11/09) wisselen wolken en zon elkaar af. Bij momenten is de zon flink aanwezig in het weerbeeld en kan het kwik ook flink stijgen. Bij maxima rond 24 graden is het erg aangenaam.

Zaterdag (12/09) zorgt het staartje van een storing voor geregeld wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Het blijft droog en bij maxima rond 21 graden, zijn de temperaturen normaal voor de tijd van het jaar.


Zondag (13/9) krijgt de wind een zuidelijke component. Er wordt warmere lucht aangevoerd en samen met veel zon, levert dat zomerse temperaturen op van gemiddeld 25 graden.


Maandag (14/09) bereikt lucht van subtropische oorsprong onze streken. Daarbij is er een stralende zon, nauwelijks gehinderd door wolken. Het wordt tropisch warm bij maxima rond 31 graden.


Dinsdag (15/09) kan met een zuidelijk briesje en een stralende zon het kwik nog wat hoger uitkomen. Maxima van 33 of 34 graden zijn mogelijk.


Woensdag zal het erom spannen of we nog 30 graden kunnen halen, maar als dat gebeurt dan is de kans op een hittegolf erg groot. In ieder geval blijven de temperaturen boven of rond 25 graden tot het einde van de week en er is veel zon. In het weekend wordt het wat koeler bij 22 graden en neemt de kans op een regenbui toe.

Nazomer in de maak!


De lange termijn ziet er bijzonder gunstig uit. Met een hogedrukgebied ten oosten van ons land kunnen de temperaturen na het weekend zomerse waarden bereiken. Op korte termijn zijn de maxima nog wat bescheiden en zijn er enkele wolkenvelden. Het blijft echter droog en het kwik kan de volgende dagen steeds hogere waarden bereiken. Enkel op zaterdag is er tijdelijk nog een dipje.


Woensdag (09/09) bevindt zich een zwakke storing over onze streken en is het meestal bewolkt. Neerslag van betekenis wordt er echter niet verwacht en het kwik kan tot aangename waarden klimmen bij gemiddeld 23 graden. In de avond komt er wel wat regen opzetten.


Donderdag (10/09) wisselen zonnige perioden af met enkele wolkenvelden. Met een zwak briesje uit het noordoosten, wordt droge, maar nog wat koele landlucht aangevoerd. De maxima stagneren op 20 of 21 graden.


Vrijdag (11/09 wordt het stralend zonnig weer. Door drukstijgingen krijgen de wolken het moeilijk om te ontwikkelen. De zon kan dan ook domineren en duwt het kwik richting 23 of 24 graden. Er staat een zwak briesje uit het westen.


Zaterdag (12/09) kan een staartje van een storing over onze streken schuiven. Er zijn tijdelijk wat meer wolken, maar er is ook ruimte voor de zon. Het kwik kent even een dipje en zakt terug naar 20 graden.


Zondag (13/09) is het al zon wat de klok slaat. Drukstijgingen zijn verantwoordelijk voor uitermate zonnig weer met nauwelijks of zelfs geen wolken. Het wordt warmer bij 24 graden. De tendens van een nazomertje is gezet.


Maandag (14/09) kiest de wind voor het zuidoosten en wordt er warme lucht aangevoerd. Met een stalende zon kan het kwik dan oplopen tot 28 en mogelijk zelfs 29 graden.

Dinsdag (15/09) is het uitermate zonnig en de zuidelijke wind voert lucht aan van subtropische oorsprong. Het kwik zou wel eens tropisch kunnen worden bij maxima rond 30 of 31 graden.


De volgende dagen blijft de nazomer nog even aanhouden. Alvast tot het einde van de week mogen we maxima verwachten die eerder in de zomer thuishoren. Op het einde van de week wordt het wel onweerachtig en in het weekend bereikt het kwik net geen zomerse temperaturen meer.