Te koud en wisselvallig!


Depressies blijven het weerbeeld in onze streken bepalen en met een westelijke luchtstroming wordt vrij koele lucht aangevoerd. De temperaturen zijn ondermaats voor de maand mei en de neerslagkansen zijn zowel op korte als lange termijn hoog. Tussendoor zijn er wel droge perioden en is er ook ruimte voor wat zon, maar er gaat geen dag voorbij of er valt wel een regenbui. Pas halfweg volgende week is er enig teken van beterschap met hogere temperaturen en wat meer zon.


Dinsdag (18/05) is het meestal droog in de ochtend met opklaringen. Later komt er hier en daar een bui opzetten. Na de middag wordt de buienkans groter, maar tussendoor zijn er ook nog steeds droge perioden met wat zon. De maxima liggen rond 16 of 17 graden en de westenwind wakkert aan tot matig.


Woensdag (19/05) verloopt de ochtend overwegend droog met opklaringen. Met het oplopen van de temperaturen, ontstaan er opnieuw buien. Vooral na de middag zijn de buien in de meerderheid. De westelijke wind is matig en de maxima liggen rond 14 of 15 graden.


Donderdag (20/05) staat er wat vriendelijker weer op het programma. Vooral in de ochtend is er veel zon. Nadien worden de wolken erg talrijk en is er kans op een lokale bui. Vaak blijft het echter droog. Het kwik kan oplopen tot 16 graden en de wind waait matig uit het zuidwesten.


Vrijdag (21/05) trekt een storing in de ochtend over onze streken met periodiek lichte regen. Na de middag vallen er enkele buien, maar is er ook ruimte voor af en toe wat zon. Het gaat flink waaien en het kwik komt niet hoger dan 14 graden.


Ook het weekend verloopt fris en wisselvallig. De maxima blijven steken op 13 of 14 graden en in de loop van de dag ontstaan er buien. Daarbij staat er meestal een matige westelijke wind. Na het weekend zijn er minder buien, al blijft de kans op een lokale bui nog bestaan. Het wordt stilaan ook wat warmer bij maxima rond 17 of 18 graden.

Groeizaam weer!

Foto door Kaique Rocha op Pexels.com


Neen, wij mensen worden er niet echt blij van, maar de fauna en flora is wel in haar nopjes. Regenbuien afgewisseld met zonneschijn, het kan niet beter om alles te laten groeien. Er komt voorlopig nog geen einde aan dit wisselvallige weer. Met een op gang komende zonale stroming blijft het wisselvallige weer de volgende dagen aanhouden. Bovendien zijn ook de temperaturen aan de lage kant.

Zaterdag (15/05) is het al vlug zwaarbewolkt en valt er periodiek regen of zijn er buien. Later in de namiddag zijn er enkele opklaringen mogelijk, maar de kans op een lokale bui blijft bestaan. Het kwik komt niet hoger dan 13 of 14 graden en er staat een matige wind.


Zondag (16/05) zijn er slechts kortstondige opklaringen, die worden afgewisseld door buien. Soms zijn de buien hevig en is er kans op onweer. Het kwik bereikt een graad of 15 en de zuidwestenwind waait matig en tijdens de buien kunnen er windstoten voorkomen.


Maandag (17/05) komt er weinig verandering in het weerbeeld. Het is wisselvallig met een aantal regenbuien en er is kans op onweer. Er staat een stevig wind en de maxima liggen rond 4 graden.


Dinsdag (18/05) is de atmosfeer opnieuw erg onstabiel en vallen er geregeld buien. De kans op onweer is wel beperkt. Bij een matige wind en maxima rond 14 graden is het te fris voor deze tijd van het jaar.


De volgende dagen blijft het wisselvallig, maar de buien komen wat minder vaak voor en tussendoor is er ook wat meer zon. Het kwik kan een graadje hoger uitkomen, maar er staat nog steeds een strakke wind.

Wisselvallig met buien!

Depressionaire invloeden over de lage landen, zorgen bij ons voor erg wisselvallig weer met vrij hoge neerslagkansen. De temperaturen liggen daarbij net iets onder de normale waarden. De volgende dagen komt er een zonale stroming te staan. Daarbij trekken storingen geregeld van west naar oost over onze streken. Er komt voorlopig nog geen einde aan het wisselvallige en iets te koele weer.

Woensdag (12/05) is zowat de beter dag van de week. De zon is geregeld van de partij en de stapelwolken zijn niet al te talrijk. Een enkele bui is mogelijk, maar meestal blijft het droog. Het kwik bereikt gemiddeld 17 graden en de wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot het zuidwesten.


Donderdag (13/05) is het flink zonnig in de ochtend. De wolken nemen echter al vlug toe en dan komen er buien opzetten. Na de middag worden de buien talrijker en is er ook kans op een donderslag. Tussendoor is er steeds wat zon. Bij een zwakke tot matige zuidenwind bereikt het kwik een graad of 18.


Vrijdag (14/05) staan er een aantal buien op het programma. Het merendeel wordt in de namiddag verwacht met kans op een lokale donderslag. De maxima liggen rond 17 graden bij een zwakke tot matige zuidwestenwind. 


Zaterdag (15/05) komen er in de loop van de dag opnieuw enkele buien opzetten. Vooral na de middag is de kans op een bui, eventueel met een donderslag, vrij groot. Tussendoor zijn er echter ook lange droge perioden. Het wordt wat kouder bij 16 graden. 


Zondag (16/05) zijn er talrijke wolken met eerst hier en daar een regenbui. Na de middag worden de buien algemener en kunnen een donderslag lossen. Er staat een matige zuidwestenwind en het kwik stagneert op 16 graden. 
Ook na het weekend houdt het wisselvallige weer aan met op tijd en stond een regenbui, soms met een donderslag. De maxima liggen meestal rond 15 of 16 graden en de wind waait matig uit het westen tot het zuidwesten. 

Warm, maar niet droog!


Aan de voorzijde van een omvangrijke depressie met kern nabij Ierland, wordt na de doortocht van een warmtefront, lucht van subtropische oorsprong naar onze streken gestuurd. De luchtmassa is echter erg onstabiel, waarbij de kans op onweer reëel is. Na het weekend wordt minder warme lucht aangevoerd en is het wisselvallig met regen of buien, maar tussendoor zijn er ook drogere perioden met wat zon.

Zaterdag (08/05) schuift een warmtefront over onze streken met veel wolken en ook wat lichte regen. Tegen de avond wordt het evenwel droog en dan worden ook de hoogste temperaturen bereikt. De maxima liggen rond 17 graden en er staat een matige zuidenwind. Ideaal weer om in de avond een terrasje te doen!


Zondag (09/05) is het warm, drukkend warm zelfs. Het kwik kan na de middag oplopen tot gemiddeld 26 en lokaal 27 graden. Wolken en zon wisselen elkaar af en reeds in de ochtend kan er hier en daar een onweerachtige bui ontstaan, al is het meestal wel droog. Nadien is het droog en is er ook wat meer zon. Tegen de avond komen er echter opnieuw buien opzetten. Deze zijn algemener en de onweersdreiging is groter. Matige zuidenwind.


Maandag (10/05) verlaat regen in de loop van de ochtend onze regio. Nadien is het vaak droog met ook wat zon, maar hier en daar kan een bui tot stand komen. De wind waait matig uit het zuidwesten en de maxima liggen rond 19 graden. 


Dinsdag (11/05) is het droog in de ochtend, maar later vallen er geregeld buien. Het wordt nog iets minder warm bij 17 graden.

De volgende dagen blijft de kans op een bui, eventueel met een donderslag bestaan. Er zijn echter ook langere droge perioden met wat zon. De maxima zijn normaal voor de tijd van het jaar bij gemiddeld 16 of 17 graden. Op het einde van de week en volgend weekend wordt de kans op een bui kleiner.

Koud en wisselvallig!


In het kielzog van een naar noordoost wegtrekkende depressie, wordt in een strak windveld onstabiele en vrij koude lucht naar onze streken gestuurd. Ook de volgende dagen is het koud en wisselvallig, al wordt het droger op vrijdag. In het weekend draait de wind naar het zuiden en na de doortocht van een warmfront wordt gevoelig warmere lucht aangevoerd met maxima boven 20 graden.

Woensdag (05/05) komt het kwik amper boven 10 graden uit en dat is echt wel veel te koud voor deze tijd van het jaar. Normaal hebben we recht op een graad of 16. Bovendien laat de matige westenwind het nog wat kouder aanvoelen. Het is ook erg wisselvallig met een aantal buien, eventueel met een donderslag. Tussendoor is er af en toe wel een streepje zon.


Donderdag (06/05) trekt een storing in de namiddag over onze regio met periodiek regen en buien. Voordien kan er af en toe een bui vallen. De wind waait matig uit het zuidwesten en de maxima zijn bedroevend bij 11 graden. 


Vrijdag (07/05) is een lokale regenbui niet uitgesloten, maar vaak is het wel droog en er is wat meer zon. Het kwik kan wat hoger klimmen bij 14 graden en de wind waait matig uit het westen.


Zaterdag (08/05) trekt een warmfront over zone streken met veel wolken en tijdelijk wat lichte regen of een bui. Veel neerslag wordt er echter niet verwacht en er wordt gevoelig warmere lucht aangevoerd. De maxima komen in de buurt van 20 graden uit. 


Zondag (09/05) bevinden we ons in een zogenaamde warme sector. Het kwik kan hoog oplopen, tot lokaal 24 graden. De atmosfeer is echter onstabiel met kans op een lokale onweersbui.
Na het weekend blijft de kans op buien of tijdelijk wat regen vrij groot. Tussendoor is er evenwel ook ruimte voor wat zon. Het zachte weer blijft wel aanhouden bij maxima rond 18 of 19 graden.

Rustig en meestal droog weekend!


Storingen schuiven rakelings ten oosten van onze regio voorbij. De wolkenband kan echter tot over onze streken doordringen, maar neerslag van betekenis wordt er dit weekend niet verwacht. Bij een koele noordwestenwind zijn de temperaturen ondermaats. Na het weekend wordt het wisselvallig met geregeld regen of buien, maar de temperaturen kunnen in de tweede helft van de week hoger uitkomen.

Zaterdag (01/05) zijn er opklaringen, maar er schuiven ook wolkenvelden over en bij momenten wordt het zelfs zwaar bewolkt. Behoudens een lokaal drupje regen, blijft het echter meestal droog. Bij een matige wind uit het noorden tot het noordwesten wordt koele lucht aangevoerd. De maxima liggen rond 15 graden.


Zondag (02/05) is er flink wat zon in de ochtend. Later komen er weer wolkenvelden opzetten, maar de neerslagkansen zijn klein. Tegen de avond verdwijnen de wolken opnieuw. Maxima rond 12 graden en een matige noordwestenwind.


Maandag (03/05) schuift een storing vanuit het westen over onze streken met regen in de avond. Voordien neemt de bewolking toe en is een lokale regenbui niet geheel uitgesloten. De zuidwestenwind waait matig en de maxima liggen rond 14 graden. 


Dinsdag (04/05) trekt een actieve storing in de ochtend over onze regio met een flinke plens hemelwater. Nadien wordt het droger vanuit het westen met opklaringen. Winderig met rukwinden tussen 60 en 70 km/u. Het kwik stagneert op 13 graden.

De volgende dagen is het erg wisselvallig met geregeld buien of perioden van regen, evenwel afgewisseld door wat zon. De temperaturen lopen geleidelijk aan op. Volgend weekend, wanneer de terrasjes opengaan, zijn er talrijke wolken met af en toe een drupje regen of een bui. Er zijn tussendoor echter ook lange droge perioden en het wordt nog wat warmer bij 16 of 17 graden op zaterdag en 19 graden op zondag.

Warm en zonnig, nadien kouder en wisselvallig!

Foto door eberhard grossgasteiger op Pexels.com


Een omvangrijke depressie over het zuiden van Europa, trekt de volgende dagen naar het noorden van Duitsland en zorgt voor flink wat hemelwater in onze streken vanaf woensdagavond. Na de regen wordt opnieuw koudere lucht aangevoerd. Voor deze depressie uit, wordt echter warme lucht aangevoerd en kan het kwik hoge waarden bereiken.


Dinsdag (27/04) is het stralend zonnig weer met nauwelijks wolken. Slechts hier en daar komt er een stapelwolkje voor of zijn er wat hoge wolkensluiers. Daarbij staat er niet al te veel wind uit het oosten en kan het kwik oplopen tot een aangename 16 graden.


Woensdag (28/04) is het zonnig in de ochtend, maar vanuit het zuiden komen er stilaan wat meer wolken opzetten. Later in de namiddag wordt het zwaar bewolkt en in de avond gaat het regenen of zijn er perioden met buien. Het wordt echter warm bij maxima rond 18 of 19 graden. 


Donderdag (29/04) is het zwaar bewolkt en er kunnen enkele regenbuien vallen. Later op de dag blijft het meestal droog en zijn er ook wat meer opklaringen. Bij een matige wind uit het westen tot het noordwesten wordt het gevoelig kouder dan de voorgaande dagen. De maxima stagneren op 12 graden.


Vrijdag (30/04) zijn er talrijke wolkenvelden en een lokale regenbui is niet uitgesloten. Vaak is het echter wel droog. De maxima liggen rond 12 graden en er staat een zwak briesje uit het noorden.


Het weekend verloopt wisselvallig met geregeld wolkenvelden en af en toe enkele regenbuien. De buien lijken wat meer uitgesproken op zondag. Het blijft fris bij maxima rond 13 graden. Ook na het weekend houdt het wisselvallige weer aan en zijn de neerslagkansen vrij hoog. Het wordt wel stilaan wat zachter bij maxima rond 15 of 16 graden.

Covid en fotografie

Het zal je maar overkomen als beroepsfotograaf. Door de covid maatregelen met de eerste en tweede lockdown heb je maar liefst gedurende 4 maanden geen inkomsten. Dan worden de regels versoepeld, maar je klanten hebben een schrik gepakt door al die regels en durven niet te komen…..nochtans als fotograaf kan je heel veilig werken volgens alle bestaande regels.

Geen inkomsten als fotograaf mag je zelfs letterlijk nemen. Omdat ik ook een deel werk als meteoroloog, kwam ik niet aanmerking voor de steunmaatregelen. Misschien wel te begrijpen, maar als je je inkomsten ziet halveren, is dat toch wel even slikken. Nu ja gelukkig kan ik nog een boterhammetje eten en op tijd en stond mijn koffie drinken. Door de maatregelen zit op vakantie gaan er ook niet in, dus hebben we ook wat minder uitgaven en kunnen we waarschijnlijk het jaar wel door spartelen.

De vraag die vele sectoren zich stellen is of het wel nodig was om de regels zo streng toe te passen. Was het nodig om volledig te moeten sluiten? Voor sommige sectoren is dat volledig te begrijpen, daarbij denk ik aan de contact beroepen. Bij de eerste en tweede lockdown werden fotografen tot de contactberoepen gerekend…..

Contactberoepen????? Hallooooo
Als je als fotograaf contact maakt met de personen die je fotografeert, dan ben je eigenlijk niet goed bezig. Een goede fotograaf blijft van de mensen af. Nu kan het wel eens gebeuren dat iemand vraagt voor hulp bij het sluiten van ritsluiting op de rug…..maar in tijden van covid, doe je dat gewoon niet en is er geen contact. Bovendien als je foto’s maakt, ben je meestal meer dan 1.50 m van de personen verwijderd. Lukt dat niet, dan neem je toch gewoon een andere lens. Als je portretten wilt maken kan je gerust de 80 mm of 85 mm gebruiken, niet alleen wordt het bokeh dan mooier, maar je moet nog verder gaan staan om de foto te kunnen maken…..verder dan 1.50 m. Het kan dus ten alle tijden vermeden worden om minder dan 1.50 m afstand te hebben.

Is je studio te klein, dan verplaats je je werk naar buiten en wil je absoluut veilig werken met de strengste maatregelen in acht te nemen, dan maak je de foto’s achter glas. Zo krijg je nog speciale effecten erbij. Echter zoals eerder vermeld, het is niet nodig, je kan gemakkelijk ten alle tijden 1.50 m afstand houden. Tussen twee fotosessies in, kan je de studio verluchten en ontsmet je even alle voorwerpen die zijn aangeraakt (een stoel, een zetel, de deur…..). Natuurlijk ontvang je de mensen met mondmasker op, maar dit kan af als je foto’s maakt, want je zorgt er immers voor dat je 1.50 m of meer afstand houdt.

Met een beetje gezond verstand is het gemakkelijk haalbaar om volgens alle covid maatregelen een fotosessie te houden. Dus neen, naar mijn mening was het niet nodig om de fotografen van hun brood te roven.

Bij de derde lockdown was het weer helemaal niet duidelijk of de fotografen nu wel of niet mochten werken, maar er stond wel ergens dat ze nu niet meer bij de contactberoepen hoorden. Blijkbaar was er dan toch iemand met een beetje een heldere geest. Echter ondertussen zijn de mensen zo bang geworden voor besmetting, dat velen hun geplande fotoshoot hebben afgezegd of dat ze niet meer willen plannen. Bij huwelijken mogen ze dan niet alle mensen uitnodigen en die worden dan ook uitgesteld. Het gevolg is dat je nog maar af en toe een fotoshoot hebt als fotograaf, je niet in aanmerking komt voor steunmaatregelen (want je mag wel werken) en je inkomsten dus op een behoorlijk laag pitje liggen.

Waarschijnlijk gaan menig beroepsfotografen hierbij niet kunnen overleven en kijken uit naar een andere job. Dit terwijl het echt niet nodig was geweest om de boel te sluiten. Nu zullen een paar slimmeriken denken, dat opent wel toekomstperspectieven voor de fotografen die overleven……..maar dan hoor je dat de Aziatische variant van het covid virus België is binnengedrongen….nog besmettelijker en nog dodelijker dan de andere varianten…… zucht….

Fotograaf-meteoroloog Michel Nulens

Droog, maar eerder fris weekend!


Een hogedrukgebied over de Noordzee bepaalt het weerbeeld voor het weekend. Het blijft droog, maar in een noordelijke luchtstroming wordt nog steeds koele lucht aangevoerd. Het is daarbij vrij uitzonderlijk dat er zo een lange koele en droge periode voorkomt in April. De restanten van een zwakke storing brengen op zaterdag meer wolkenvelden, maar zondag domineert de zon opnieuw.  De nachten zijn echter koud met grondvorst. Na het weekend is het eerst nog droog met ook ruimte voor wat zon, nadien komen er meer wolken opzetten. Op het einde van de week wordt de luchtstroming zuidwestelijk en is er een verandering van weertype op til. 


Vrijdag (23/04) is het zonnig van de vroege ochtend tot de late avond. Slechts af en toe komt er een stapelwolkje tevoorschijn, dat dan later weer verdwijnt. Rond de middag kunnen er tijdelijk wat meer wolken voorkomen, maar die verdwijnen in de avond weer. Er wordt koele lucht aangevoerd bij een zwakke noordoostenwind, maar dankzij de zon kan het kwik toch oplopen tot een graad of 14.


Zaterdag (24/04) schuiven de restanten van een zwakke storing over onze streken. Door de invloed van het hogedrukgebied zijn er enkel nog wat wolkenvelden over en geen neerslag meer. De zon is echter minder aanwezig. Na een koude ochtend met grondvorst komen de maxima uit op een graad of 13 en de noordoostenwind spant aan tot matig.


Zondag (24/04) is er flink wat zon in de ochtend. Na de middag komen er tijdelijk meer wolken opzetten, maar het blijft droog en er is nog ruimte voor wat zon. Het wordt wat kouder bij 11 graden en de matige noordoostenwind voelt schraal aan.


Maandag (25/04) is de zon geregeld aanwezig, maar later zijn er bij momenten talrijke wolkenvelden. Het blijft nog steeds droog en de maxima liggen rond 13 graden. De matige noordoostenwind laat het nog steeds fris aanvoelen.


Dinsdag (26/04) wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De zon is wat vaker afwezig en de wolken zijn wat dominanter. Meestal is het echter droog en de maxima liggen rond 14 graden. De noordoostenwind waait overwegend zwak.


De volgende dagen is het eerst nog vrij fris bij maxima rond 12 graden, maar in het volgende weekend wordt warmere lucht aangevoerd vanuit het zuidwesten. Er zijn echter wel geregeld wolkenvelden en de kans op wat regen of een bui neemt stilaan toe. Vaak is het echter ook droog. 

Hoge luchtdruk!


April is op weg om één van de koudste aprilmaanden te worden van de laatste decennia. Wie had dat gedacht met de opwarming van de aarde? Ook de volgende dagen wordt terug wat kouder. Het ene hogedrukgebied trekt weg naar het noordoosten en een ander bouwt op vanuit het noordwesten en komt over de Britse Eilanden te liggen. Tussen beide in trekt er op woensdag een zwak koufront over onze streken. Na woensdag volgt er opnieuw een langere periode met droog en vrij zonnig weer. Het is tijdelijk wel opnieuw kouder met kans op grondvorst in de vroege ochtend.


Dinsdag (20/04) wordt waarschijnlijk de warmste dag van de week bij maxima rond 17 of 18 graden. Met het wegtrekken van een hogedrukgebied, wordt de atmosfeer wel onstabiel en maakt de zon na de middag plaats voor stapelwolken. Daarbij is er kans op een lokale regenbui, eventueel met een donderslag. Tussendoor is er wel nog steeds wat zon. Er is weinig wind.


Woensdag (21/04) schuiven talrijke wolken vanuit het noordwesten over onze regio. Lokaal kunnen er daarbij enkele buien vallen. Later in de namiddag wordt het stilaan droog en klaart het uit vanuit het westen. Er is dan ook steeds meer zon. De maxima liggen rond 16 graden, maar zodra de wolken verdwijnen, verliezen we enkele graden. Er staat een zwakke wind uit het noorden.


Donderdag (22/04) zijn er flinke zonnige perioden en het blijft droog. Na een koude start met grondvorst, kan het kwik oplopen tot een graad of 11. Dit is enkele graden onder de normale waarde voor deze tijd van het jaar. Er staat een koude noordenwind. 


Vrijdag (23/04) is het zonnig in de ochtend, maar opnieuw koud met grondvorst. Stilaan komen er stapelwolken opzetten, lokaal wat talrijker. Het blijft droog en de maxima liggen rond 13 graden.
Tijdens het weekend is er veel zon en het kwik kan een graadje hoger uitkomen. Echter komt er een matige noordoostenwind te staan, die het een stuk kouder laat aanvoelen. In de zon en uit de wind, wordt het echter heel aangenaam. Ook na het weekend blijft het droog met ongeveer dezelfde temperaturen en een schrale wind. Vanaf dinsdag zijn er wel meer wolken.