Sneeuw, nadien dooi!


Verbonden aan een depressie met kern nabij IJsland, trekt een storing over onze regio. Met de aanwezig koude lucht wordt de neerslag op deze storing winters. Daarbij is er kans op een sneeuwtapijtje van enkele cm. Na de doortocht van de storing, stroomt echter zachte lucht over onze streken en zet de dooi zich in. Na het weekend is het tijdelijk droog, maar nadien worden in een zuidwestelijke luchtstroming, Atlantische regengebieden naar onze streken gestuurd. Het wordt bovendien een flink stuk zachter.

De mesoscale van GFS zaterdag om 00 UTC geven een goed beeld wat er staat te gebeuren. Sneeuw (de blauwe sterretjes) in het oosten, gevolgd door zachtere lucht en wat regen (de groene bolletjes) vanuit het westen.

Vrijdag (15/01) is het een droge dag. Wolkenvelden zijn wel dominant aanwezig, maar af en toe kan er ook een zonnestraaltje tevoorschijn komen. De zwakke noordoostelijke wind, stuurt koude lucht naar onze streken, waarbij het kwik niet hoger uitkomt dan een graad of 2.


Zaterdag(16/01) is het erg koud in de ochtend bij minima rond -2 graden. Daarbij kunnen er hier en daar aanvriezende mistbanken voorkomen. Nadien zijn er enkele opklaringen. Na de middag neemt de bewolking echter al vlug toe en op het einde van de middag gaat het sneeuwen. Er kan in de avond in Limburg een sneeuwtapijtje gevormd worden tussen 2 en 4 cm, lokaal zelfs iets meer. In de loop van de nacht stijgt de temperatuur en zet de dooi zich al in.


Zondag (17/01) wordt een eerder grijze en nevelige dag. Op een enkele regenbui na, is het meestal droog. Het kwik klimt tot een graad of 5. Mocht er nog een sneeuwtapijtje in de ochtend aanwezig zijn, het zal al vlug wegsmelten.


Maandag(18/01) stijgt de luchtdruk licht en blijft het droog. Daarbij wisselen wolken af met enkele opklaringen. Bij een matige zuidwestenwind liggen de maxima rond 5 graden.

Dinsdag (19/01) komt een storing opzetten vanuit het westen. Het is zwaar bewolkt tot betrokken en periodiek valt er regen. Er staat een strakke zuidwestenwind met windstoten tot 60 km/u. Het wordt erg zacht voor de tijd van het jaar bij maxima rond 8 graden.


De volgende dagen blijft het erg zacht en winderig met geregeld regen en buien. De temperaturen liggen overdag meestal tussen 5 en 7 graden en ook tijdens de nacht blijft het kwik positief. Voorlopig heeft de winter onze streken verlaten.

Terug kouder!


Na de doortocht van een koufront, die overigens een flinke plens hemelwater los liet, wordt vanuit het noordwesten koudere lucht aangevoerd. De volgende dagen wordt er een hevige strijd geleverd tussen koudere lucht in het noordoosten en zachtere lucht in het zuiden. Fronten naderen vanuit het westen, maar kunnen net niet over heel het land doordringen. Daarbij kan het mogelijk in oosten droog blijven, maar zijn de temperaturen ook lager. Volgend weekend wordt er opnieuw neerslag van betekenis verwacht en die kan tijdelijk een winters karakter hebben.


Dinsdag(12/01) valt er gedurende lagere tijd regen. Na de middag wordt het droger en stilaan volgen er opklaringen vanuit het noordwesten. Het wordt dan ook enkele graden kouder. De maxima zijn in de ochtend bereikt bij gemiddeld 8 graden. De wind ruimt naar het noordwesten en wakkert na de middag aan tot matig.


Woensdag (13/01) is het koud in de ochtend bij temperaturen rond of net onder het vriespunt. Het is opletten voor lokale gladheid op de weg. Opklaringen maken al vlug plaats voor toenemende wolken op nadering van een storing. De storing zou halfweg het land moeten halt houden, waarbij in onze regio geen neerslag valt. De maxima liggen rond 5 of 6 graden en de wind waait matig uit een westelijke sector.


Donderdag (14/01) de storing die op woensdag dichtbij kwam, kan nu mogelijk net over onze regio doordringen met wat regen of natte sneeuw in de ochtend. Waarschijnlijk blijft het droog. Na de middag is het droog en bewolkt. Het wordt niet warmer dan een graad of 3 en de wind waait zwak uit het zuidoosten.


Vrijdag (15/01) wordt een droge dag, waarbij de zon af en toe kan doorbreken. Na de middag is er wel meer ruimte voor de zon. Na een koude ochtend met algemene vorst, komen de maxima uit op slechts 1 graad. De wind waait zwak uit het noordoosten.


In het weekend bereiken storingen onze streken en tijdelijk kan er natte sneeuw of sneeuw vallen, alvorens die overgaat in regen. Zaterdag liggen de maxima rond 3 graden, zondag rond 5 graden. Zondag mag er trouwen nog enige tijd regen verwacht worden, al verloopt de namiddag meestal droog. Na het weekend is het wat zachter met enkele regenbuien, al geven sommige weermodellen kouder weer aan.

Kans op wat sneeuw!


Het werd geen witte Kerst en hoewel het nadien een stukj kouder werd, kwam het ook niet tot sneeuwval in Vlaanderen. In de Ardennen ligt er ondertussen wel tussen 20 en 25 cm sneeuw en in Luxemburg is dat zelfs opgelopen tot 30-35 cm.

Tussen een hogedrukgebied, uitgestrekt van Schotland tot de Scandinavische landen en depressies over de Middellandse-Zee, overheerst een koude noordoostelijke luchtstroming over onze streken. Een storing komt vanuit het oosten opzetten en kan mogelijk voor wat lichte sneeuwval zorgen. Na een koud, maar droog weekend, wordt het stilaan zachter. Daarbij nemen de regenkansen wel toe.


Dinsdag (05/01) blijft het vrijwel de hele dag grijs. Op een lokaal drupje motregen of een nat sneeuwvlokje na, is het wel meestal droog. Met een schrale en noordoostenwind, stagneert het kwik op slechts 2 graden.


Woensdag (06/01) houdt het grijze weerbeeld aan. In de ochtend kan het nevelig zijn, nadien overheersen wolken. In de loop van de dag dikt de bewolking aan en is er kans op wat natte sneeuw of sneeuw. Naar de avond toe neemt de kans op lichte sneeuwval stilaan toe. De wind is meestal zwak en de maxima liggen rond 2 graden.


Donderdag (07/01) kan er wat natte sneeuw of sneeuw vallen. Grote neerslaghoeveelheden worden er echter niet verwacht en er zijn ook droge perioden. Het kwik blijft stabiel bij maxima rond 2 graden. 

Vrijdag (08/01) stijgt de luchtdruk en blijft het meestal droog. Het grijze wolkendek breekt stilaan en af en toe is er ook wat zon. De maxima liggen nog steeds rond 2 graden. De wind kiest voor het westen en is zwak.


In het weekend staat er droog weer op het programma en is er ook ruimte voor wat zon. Het blijft echter koud bij maxima rond 1 of 2 graden en tijdens de nacht vriest het licht. Na het weekend wordt de luchtstroming zuidwestelijk en stilaan kunnen Atlantische storingen tot onze streken doordringen. Dit gaat gepaard met gevoelig zachtere lucht en een toenemende wind.

Stormweer op komst!

Een omvangrijke en erg krachtige depressie nabij Schotland zorgt dit weekend voor zwaar stormweer op de Noordzee en brengt in ons land zware windstoten. Bovendien wordt er een hele plens hemelwater verwacht, lokaal kan er in 24 uur tot 40 mm regen vallen. De volgende dagen doet de wind het rustiger, maar er wordt vochtige maritieme lucht aangevoerd met veel wolken en hoge neerslagkansen.

Zaterdag (26/12) wordt een vrij rustige 2de Kerstdag met opklaringen en wolkenvelden. Na de middag neemt de bewolking toe en tegen de avond komt er regen opzetten. De maxima liggen rond 5 graden en de zuidwestenwind neemt gestaag in kracht toe met in de avond windstoten tot 60 km/u. Volgende nacht gaat het hard regenen en er komt erg veel wind opzetten!


Zondag (27/12) staat er een krachtige zuidwestenwind met windstoten tussen 70 en 90 km/u. Aan de kust zijn er windstoten mogelijk tot 100 km/u of zelfs iets meer. Daarbij valt er veel regen, lokaal tot 26 mm. Pas in de avond wordt het droger. De maxima liggen rond 6 graden.

Maandag (28/12) schuift een depressie over onze streken. In het hart van de depressie is de wind eerder bescheiden en hooguit matig. Het is wel wisselvallig met wolken en enkele opklaringen, maar ook af en toe regenbuien. Het kwik bereikt een graad of 4.


Dinsdag (29/12) is de atmosfeer onstabiel en kunnen er hier en daar enkele regenbuien vallen. De maxima liggen rond 4 graden en de westelijk wind is matig.

De volgende dagen blijft het eerder fris bij maxima rond 4 graden. Wolken domineren en af en toe valt er een drupje regen of wat natte sneeuw. Echt winterweer staat er niet op het programma. Ook de jaarwisseling verloopt fris met veel wolken en kans op een drupje regen. Het nieuwe jaar start eerder grijs, maar meestal droog. De lange termijn laat tekenen van winterweer zien met zelfs kans op wat sneeuw.

Toch sneeuw op Kerstmis?


De afgelopen dagen zijn de weermodellen steeds een koudere oplossing gaan geven voor Kerstdag en de dagen daarna. Het is zelfs mogelijk dat we even een sneeuwvlokje kunnen zien, maar een sneeuwtapijtje zal voorlopig althans, nog niet aan de orde zijn. Wie weet, misschien kan het toch nog net iets kouder worden. Op korte termijn is het echter uitzonderlijk zacht en Atlantische storingen zorgen voor een flinke plens hemelwater.


Dinsdag (22/12) verloopt de namiddag overwegend droog, al zijn er wel talrijke wolken. Slechts hier en daar is een streepje zon mogelijk. De maxima zijn uitzonderlijk hoog bij 14 graden. In de loop van de namiddag dalen de temperaturen stilaan bij het dikker worden van de bewolking. Volgende nacht gaat het trouwens flink regenen.


Woensdag (23/12) verlaat regen in de loop van de ochtend onze regio en volgen er drogere perioden, die echter worden afgewisseld door regenbuien. Later in de namiddag worden de buien intenser en is een donderslag niet geheel uitgesloten. Het is erg zacht bij 14 graden en de wind waait matig uit het zuiden tot het zuidwesten.


Donderdag (24/12) komt de wind uit het noorden er wordt er flink koudere lucht aangevoerd. Het kwik stagneert op 6 of 7 graden, wat overigens normaal is voor de tijd van het jaar. In de ochtend valt er regen, nadien zijn er enkele regenbuien. Kerstavond verloopt droog, maar tijdens de nacht kunnen er enkele Noordzeebuien over onze streken schuiven en is er kans op wat natte sneeuw.


Vrijdag (25/12) zal het een groene Kerstdag worden. In de ochtend kan er wel wat natte sneeuw vallen, maar later worden dat gewone regendruppels. In de latere namiddag zijn er opnieuw enkele winterse buien mogelijk, al is het vaak wel droog met opklaringen. De maxima liggen rond 6 graden.

Zaterdag (26/12) komt een volgende regenzone opzetten. Na de middag wordt het droger bij maxima rond 5 of 6 graden. 

Zondag (27/12) staat er alweer regen op het programma bij maxima rond 6 graden. Het gaat dan ook flink waaien.


De laatste dagen van het jaar verlopen erg wisselvallig met kans op enkele buien van regen en sneeuw of natte sneeuw. Overdag bereiken de temperaturen een graad of 5, tijdens de nacht flirt het kwik met het vriespunt. Het wordt uiteindelijk toch een beetje winters. Wil je van sneeuw genieten, dan kan je een tochtje naar de Ardennen overwegen, daar komt er een flink sneeuwtapijt te liggen tussen Kerstmis en Nieuwjaar.

Prognose voor Kerstmis!

De bronafbeelding bekijken


Atlantische storingen kunnen in een zuidwestelijke luchtstroming geregeld onze streken bereiken en brengen regen of buien en talrijke wolken met zich mee. Hierbij wordt echter erg zachte lucht aangevoerd, met vooral na het weekend maxima in de dubbele cijfers en minima die ver boven het vriespunt blijven. Deze zachte luchtstromingen houden alvast de volgende 10 dagen aan. Dan lijkt het evenwel wat kouder te worden, zonder in het extreme te willen denken (pluimverwachting ECMWF).

Zaterdag (12/12) is het droog in de ochtend, maar wolkenvelden domineren. Slechts af en toe is er een streepje zon. De bewolking wordt echter al vlug dikker en in de loop van de namiddag valt er af en toe een spat regen of motregen. Het is zacht bij maxima rond 9 graden en er is niet al te veel wind.


Zondag (13/12) is het droog in de ochtend en de zon kan af en toe doorbreken. Vanuit het westen neemt de bewolking echter al vlug toe en na de middag wordt het zwaar bewolkt tot betrokken. In de avond gaat het regenen. De maxima liggen rond 7 graden en de wind waait matig uit het zuiden.

Maandag (14/12) zijn er perioden met regen. Ook na de middag blijft het regenachtig. Bij een matige zuidelijke wind wordt erg zachte lucht aangevoerd. Het kwik klimt tot gemiddeld 12 graden. 


Dinsdag (15/12) schuift een golvende storing over onze streken en opnieuw staat er regen op het programma. Tegen de avond wordt het droger. De regen gaat opnieuw gepaard met erg zachte lucht en zorgt wederom voor uitzonderlijk hoge maxima van gemiddeld 11 graden. 

In de tweede helft van de week is het meestal droog en kan de zon ook af en toe doorbreken. De temperaturen blijven erg hoog voor de tijd van het jaar bij gemiddeld 11 graden en ook de nachten verlopen zeer zacht. Het weekend kondigt zich echter nat, maar nog steeds zacht aan. Een eerst prognose voor Kerstmis: meestal droog en vooral erg groen bij maxima rond 8 graden.

Nachtvorst!


Een omvangrijke depressie draait rondjes over West-Europa om na het weekend te evacueren naar de Middellandse zee. Hierdoor is de atmosfeer onstabiel van opbouw en wordt koude lucht aangevoerd. Storingen zijn dicht in de buurt, maar bereiken ons beperkt. Na het weekend zijn het vooral wolken die het weer bepalen en het blijft vaak droog. Het is wel koud met kans op nachtvorst.

Vrijdag (04/12) is het bewolkt in de ochtend, maar meestal droog. Nadien breekt de bewolking stilaan en zijn er ook enkele opklaringen. Later in de namiddag is er meer ruimte voor de zon. Het kwik bereikt gemiddeld 8 graden en de wind waait matig, soms vrij krachtig uit het zuiden met rukwinden tussen 60 en 70 km/u.


Zaterdag (05/12) is het koud in de ochtend met temperaturen rond het vriespunt. Het is bovendien nevelig en lokaal mistig. Er zijn plaatselijk gladde plekken op de weg mogelijk. Na het ochtendgrijs wisselen wolken en opklaringen elkaar af en het blijft droog. De zon kan doorbreken, maar het is koud bij maxima rond slechts 6 graden. De wind waait meestal matig uit het zuiden.


Zondag (06/12) is het rustig herfstweer met een afwisseling van zon en wolken. Het blijft droog en na een koude ochtend met algemene vorst, komen de maxima uit op een graad of 5. Er is nauwelijks wind. 


Maandag (07/12) schuift een storing over onze streken en is het somber. Het is daarbij mistig in de ochtend en er valt wat regen en mogelijk tijdelijk wat natte sneeuw.  Maxima rond slechts 4 graden. 

Dinsdag (08/12) overheersen wolken het weerbeeld en wordt het een eerder grijze dag. Mogelijk is er een zonnestraaltje in de namiddag, al is dat zeer beperkt. Het kwik stagneert op 4 graden.


De volgende dagen zet zich een westcirculatie door. Dat is goed nieuws voor de temperaturen, het wordt zachter bij maxima rond 7 graden en ook in de nacht zijn de tempraturen positief. Minder goed nieuws voor het weerbeeld, het gaat geregeld regenen.

Het wordt terug kouder!


Een krachtige depressie met bijbehorende storingen schuift van noord naar zuid over de lage landen en zorgt voor een flinke plens hemelwater in onze streken. Na een onstuimige vrijdag wordt het de volgende dagen kouder, maar de neerslagkansen nemen wat af. In de nachten komt het tot grondvorst en lokaal zelfs tot vorst.

Woensdag (02/12) is het lange tijd mistig en af en toe kan er een drupje motregen vallen. Ook na de middag kan het op veel plaatsen mistig blijven en er zijn talrijke lage wolken. Het is dan wel meestal droog. De maxima liggen rond een graad of 6 en er is weinig wind.


Donderdag (03/12) is het betrokken en in de loop van de ochtend komt er regen opzetten. De rest van de dag domineren wolken en periodiek zijn er regendruppels. De maxima liggen rond 6 graden en de wind waait matig uit het zuiden.

Vrijdag (04/12) is het wisselvallig en winderig. Er vallen een aantal regenbuien en het wordt niet warmer dan 6 graden. Er staat een strakke wind met rukwinden tot 70 km/u. 


Zaterdag (05/12) is de atmosfeer rustiger. Er is weinig wind en het blijft overwegend droog. Daarbij kan de zon af en toe doorbreken. Het is echter wel koud bij maxima rond 4 graden. In de ochtend vriest het. 

Zondag (06/12) is het wisselend tot zwaar bewolkt. Na de middag komen er enkele buien vanuit het zuiden opzetten. Vaak is het echter droog bij maxima rond 4 graden.

Na het weekend blijven de temperaturen aan de koude kant met overdag maxima van een graad of 5 en tijdens de nachten grondvorst of lichte vorst. De wolken zijn in de meerderheid en af en toe valt er wat regen en soms zelfs wat regen en sneeuw gemengd. Vaak is het echter ook droog, maar de zon zien we slechts mondjesmaat.

Lokaal dichte mist!


Onder invloed van hogedrukgebieden is het erg rustig in de atmosfeer. Het is daarbij koud en de kans op mist is groot. De wegen kunnen lokaal glad worden. Vanuit het westen kunnen storingen de volgende dagen onze regio stilaan bereiken en de neerslagkansen nemen toe. De aangevoerde lucht blijft echter relatief koud met in de Ardennen later op de week kans op wat winterse neerslag.

Zaterdag (28/11) is het nevelig of mistig in de ochtend met lage wolkenvelden. Tegen de middag gareken mist en lage wolken vrijwel overal opgeruimd en kan de zon doorbreken. Na de middag wordt het zelfs stralend zonnig weer op veel plaatsen. Het kwik bereikt een graad of 10 en er is weinig wind.


Zondag (29/11) is het in de ochtend op veel plaatsen mistig. De mist kan lokaal erg dicht zijn. Bovendien liggen de temperaturen rond of net boven het vriespunt met kans op lokaal gladde plekken, vooral op bruggen en viaducten. De zon kan later meestal doorbreken met vooral na de middag flinke zonnige perioden. Het blijft evenwel koud bij maxima rond slechts 4 graden.


Maandag (30/11), na nevel en lokaal mist, wordt het vrij zonnig. Vanuit het westen komen er echter wolkenvelden opzetten en later in de namiddag en avond gaat het regenen. De zuidwestenwind wakkert aan tot matig en de maxima liggen rond 5 graden.


Dinsdag (01/12) verlaat regen onze regio in de vroege ochtend. Nadien wordt het droog met enkele opklaringen. De maxima liggen rond 9 graden bij een matige noordelijke wind.

De volgende dagen is het wisselvallig met op tijd en stond wat regen of een aantal buien, evenwel afgewisseld door droger weer. Wolken overheersen en de maxima liggen meestal rond 6 graden. Tijdens de nacht komt het kwik rond of net boven het vriespunt te liggen.

Somber!


Een verzwakte storing schuift over onze streken en zorgt voor een somber weerbeeld. Wat neerslag is niet uitgesloten, maar de nadruk ligt vooral op de wolkenvelden. Er wordt hierbij iets zachtere lucht aangevoerd. De volgende dagen staat er niet zo erg veel te gebeuren in de atmosfeer. Wolken domineren en soms kan er een drupje regen vallen. De temperaturen blijven relatief hoog.

Vrijdag (20/11) wisselen wolken af met enkele opklaringen. Op een bui na is het droog. Na de middag neemt de bewolking echter gestaag toe vanuit het westen en wordt het zwaar bewolkt. De maxima liggen rond 8 graden en de wind wakkert aan tot matig.


Zaterdag (21/11) wordt een sombere dag wat het weer betreft. Een verzwakte storing zorgt voor een dik wolkendek, waar de zon moeilijk kan doorbreken. Bovendien is de bewolking voldoende dik om hier en daar een drupje regen of motregen te lossen. Vaak is het echter wel droog en bij een matige zuidwestenwind wordt zachte lucht aangevoerd. De maxima liggen rond 10 graden.  


Zondag (22/11) bereikt een volgende storing onze regio. Het wordt opnieuw somber weer en de kans op wat lichte regen of motregen is iets groter. Er wordt wel aanhoudend zachte lucht aangevoerd bij maxima rond gemiddeld 11 graden. De wind is matig. 


Maandag (23/11) stijgt de luchtdruk licht en de kans op neerslag is minimaal. Er zijn talrijke wolken aanwezig, maar af en toe is er ook een streepje zon. Bij maxima rond 10 graden, blijft het relatief zacht voor de tijd van het jaar. 


Dinsdag (24/11) wisselen bewolkte perioden af met wat zon. Soms kan de zon wat meer doorbreken, al blijven de wolken meestal in de meerderheid. Het is droog en de maxima liggen nog steeds rond 10 graden.

De volgende dagen is er weinig verandering in het weerbeeld. Wolken domineren vaak en soms is een drupje regen mogelijk. Vaak is het echter droog en af en toe is er wat zon. De maxima liggen meestal rond 10 of 11 graden.  Na het weekend wordt het een fractie kouder en blijven de maxima onder 10 graden.